Tingkatkan Jualan, Rendahkan Kos Operasi

Kebiasaannya, apabila kita mempunyai premis, kos operasi yang perlu ditampung setiap bulan adalah tinggi. Lebih-lebih lagi jika kita menyewa di tempat yang premium, kadang-kala sewa premis boleh melebihi RM 5,000 sebulan.

Belum lagi ditambah dengan kos-kos operasi yang lain seperti gaji pekerja, bil api, bil air, dan kos-kos tidak terjangka. Kesemua kos operasi boleh mencecah RM 10,000. Amat memeningkan jika dalam masa sebulan, jualan pula tidak boleh melebihi RM 10,000 akibat daripada stok yang tidak terjual atau dibeli secara berlebihan dengan beranggapan, beli banyak harga rendah.

Apabila sudah 3 bulan berturut-turut, jualan tidak mampu melebihi kos operasi, maka itu sudah petanda bahawa kita seharusnya mengambil langkah merendahkan kos operasi.

Antaranya, beralih/berhijrah dari operasi secara offline kepada online. Jika perlu, kurangkan sewa premis atau tutup, alihkan stok dari premis ke rumah (1 bilik khas) & mula memasarkan secara online. Adakah kita akan selamanya begitu? Atau kita sanggup untuk menampung kos operasi yang tinggi tanpa melakukan sesuatu untuk menambah jualan? Semua itu harus difikirkan sebelum keadaan menjadi semakin parah.

Berniaga secara online

Tidak dinafikan, berniaga secara online, ada juga cabarannya, namun, secara fakta, kos operasi lebih rendah, sehinggakan boleh serendah di bawah RM 200 sebulan pun, sudah mampu untuk menghasilkan jualan.

Kelebihan memiliki kedai online

1. Kedai Online beroperasi 24 jam
2. Pekerja yang super power, tanpa penat lelah, tanpa tidur dan tanpa MC
3. Pembayaran mampu diterima walaupun sedang tidur, tanpa perlu berwhatsapp
4. Stok dapat dipantau kerana secara automatik, pengurangan stok berlaku jika ada jualan
5. Kos pengoperasian dapat dijimatkan dan sebahagian tugasan operasi dapat diautomatikkan

Modal Permulaan Yang Rendah

Pakej Yang Ditawarkan Oleh My Kedai Online

Modal permulaan yang rendah disamping kos operasi yang rendah, mampu membuatkan kita lebih fokus untuk melakukan aktiviti pemasaran secara online.

Jom kita berhijrah dari offline ke online. Dapatkan pakej diskaun, sementara kuota masih ada. Klik link di bawah untuk lihat info lanjut berkaitan dengannya.

Pakej One Time : KLIK SINI
Pakej Monthly ( Bulanan ) : KLIK SINI

Lontarkan Persoalan / Pandangan